Home » СУСПІЛЬСТВО » Право » Жертвам нерівності надаватимуть безоплатну правничу допомогу

Жертвам нерівності надаватимуть безоплатну правничу допомогу

Потерпілі від кримінальних правопорушень на ґрунті ненависті за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, інвалідності, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними ознаками отримають право на безоплатну вторинну правничу допомогу.

Урядовий проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» щодо розширення переліку осіб, які мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу» зареєстрований у Верховній Раді 30 липня за №11456.

Указаним субʼєктам, за задумом авторів законодавчої ініціативи, надаватимуть два види правничих послуг:

  • представництво в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  • складення документів процесуального характеру.

В обґрунтування необхідності прийняття законопроекту у Кабміні послалися на перший Звіт Європейської Комісії про прогрес України в рамках Пакета розширення Європейського Союзу 2023 року, який містить низку рекомендацій у сфері реформ. Однією з рекомендацій визначено прийняття законодавства, спрямованого на впровадження та виконання положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок i домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція).

Нагадаємо, безоплатна вторинна правнича допомога – вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Згідно із ст.ст. 59, 131-2 Конституції України, кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*