Home » Коментар експерта » Різдво разом з Європою!

Різдво разом з Європою!

Євгеній Нікольский, доктор богослов’я

Вітаю чітачів газети ПАТРІОТ з Різдвом! Але з Різдвом виходить тепер так: нова Українська Церква переходить на новий стиль. І у нас уже була 25-12 архієрейська служба. Ми взагалі тепер великі “єретики”: і Різдво тепер у грудні і 4 ряди стільчиків у храмі. Ось так відходимо від забобонів та інших перекручень.

Подію Різдва пізнаємо з усім цивілізованим світом, а Його день народження так і залишилася невідомою, древні християни його не зафіксували, німецькі теологи (вони десять пластів граніту з’іли і хоч би що) докопалися, що Він народився восени.

Але не має значення: головне пам’ятати про започаткування Його втілення для нашого спасіння. У процесі пошуку сенсу життя людини і сенсу буття всього сущого, людина іноді впирається в “скляну стелю”, коли звичайні та щоденні інструменти пізнання просто не працюють. Більшість невіруючих пристойно заперечують існування смислів буття.

Немає в людини ніякої мети, жив розмножився, помер і включився в консумативні ланцюги … Приблизно як це у Шекспіра описано в притчі про короля, жебрака, черв’яка і рибу. І немає ніякого сенсу. якщо не обмежувати себе в інструментах пізнання. І тут ми бачимо ще один спосіб. Віра. Віра, яка допомагає долати “скляні стелі” Віра, що дає пізнання Істини. На цьому етапі ми знаходимо Істину, що Істина це не сума правильної інформації. Істина це не що. Істина це Хто…Істина це не що. Той, хто сказав “Я є Шлях, Істина і Життя”. І Він приходить до людини. “Скляна стеля” пошуку смислів не розбивається нами в стрибку … Він проходить крізь неї заради зустрічі з нами. Це і є Божественне Одкровення. Вищий прояв якого – Божественне Втілення. Бог явив себе людству в тілі. Бог прихований та відкритий одночасно.

Бог, що прийняв на себе всю людську природу. З усіма проблемами та слабкостями включаючи дитинство. З усіма проблемами, які ще будуть потім. Тому що дитячі пелюшки це і похоронні пелени. Але зараз. В цей день. Ми святкуємо торжество втілення. На службу богопізнання ми ставимо нашу природну ніжність до дитини. Те, що нам притаманне за природою. Зворушуватися видом малюка. З цього починається той Шлях, який Істина та Життя.

Христос Народжується Славимо Його!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*