Home » ЕКОНОМІКА » Антимонопольний комітет схвалив Річний звіт щодо контролю за наданням державної допомоги суб’єктам господарювання у 2022 році

Антимонопольний комітет України на своєму засіданні 17 серпня 2023 року заслухав та затвердив Річний звіт про надання державної допомоги суб’єктам господарювання в Україні за 2022 рік*.

Згідно з даними звіту, до призупинення дії окремих положень Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» (далі – Закон), що відбулося після початку активних бойових дій у лютому 2022 року, Комітетом було прийнято 16 рішень у сфері державної допомоги. Вони стосувалися підтримки на загальну суму 4 039 900 892 грн, з якої 5 140 000 грн було визнано недопустимою державною допомогою.

З березня 2022 року Комітет зосередив зусилля на розробці нормативно-правових актів, адвокатуванні та здійсненні роз’яснювальної роботи щодо державної допомоги. Зокрема, було розроблено шість проектів критеріїв, з яких чотири уже прийнято Кабінетом Міністрів України, сформовано вісім загальних роз’яснень у сфері державної допомоги, та надано більше 60 письмових індивідуальних роз’яснень надавачам. Фахівці АМКУ проаналізовали матеріали 24 робочих груп Національної ради з відновлення України від наслідків війни та надали відповідні роз’яснення органам центральної влади.

В рамках виконання Україною зобов’язань умов Угоди про асоціацію у частині контролю за наданням державної допомоги, у 2022 році Комітетом було завершено інвентаризацію держдопомоги, що існувала на день набрання чинності Законом та сформовано відповідний реєстр.

«Також законопроект № 5648, що стосується внесення змін до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» та до інших законодавчих актів України щодо державної допомоги суб’єктам господарювання, визначено як євроінтеграційний. Відповідно, в рамках своїх повноважень, Комітет приймав участь у роботі над цим документом. Нагадаю, що на початку 2023 року на важливості його прийняття, зокрема, наголосила і Європейська Комісія у своєму аналітичному звіті про відповідність України законодавству Європейського союзу», – нагадала за результатами розгляну Річного звіту Директорка Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги Оксана Чабанюк.

Також у звіті міститься перелік пріоритетних напрямків роботи Комітету у сфері держдопомоги на 2023 рік основним з яких є забезпечення функціонування національної системи контролю державної допомоги.

«Ключовим кроком для виконання цього пріоритету є відновлення в повному обсязі дії Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання». Ми у Комітеті наразі вивчаємо це питання та незабаром плануємо оприлюднити відповідні пропозиції. На мою думку, відновлення контролю за держдопомогою зараз не матиме жодного негативного ефекту на реалізацію важливих проектів. Адже, до прикладу, підтримка надана на усунення завданої війною шкоди, відповідно до Угоди про асоціацію, визнається допустимою. Натомість контроль за використанням коштів у всіх інших сферах сприятиме посиленню відкритості та прозорості використання державних та партнерських коштів, але, що найголовніше – уже зараз закладе основи для відбудови нашої економіки на принципах здорової конкуренції!», – прокоментувала ухвалення звіту голова АМКУ Ольга Піщанська

Нагадаємо, раніше АМКУ також звернувся до надавачів державної допомоги з нагадуванням щодо важливості дотримання правил державної допомоги, зазначених в Угоді про асоціацію. Адже зупинка дії статей 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 та 16 Закону не скасовує обов’язку надавачів виконувати умови Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом: «будь-яка допомога, надана Україною або країнами-членами Європейського Союзу з використанням державних ресурсів, що спотворює або загрожує спотворити конкуренцію шляхом надання переваг окремим підприємствам або виробництву окремих товарів, є несумісною з належним функціонуванням цієї Угоди в тій мірі, в якій вона може впливати на торгівлю між Сторонами».

*Довідково: Згідно з ч.7 ст. 16 Закону Уповноважений орган щороку, до 1 вересня наступного року, складає річний звіт про надання державної допомоги в Україні за попередній фінансовий рік та подає його Кабінетові Міністрів України. Такий звіт публікується в газеті “Урядовий кур’єр” та розміщується на урядовому вебсайті. Ст. 263 Угоди про асоціацію вимагає від сторін забезпечити забезпечує прозорість у сфері державної допомоги.