Home » ВІДЕО » Можливості судово-медичної експертизи при проходженні ВЛК окреслили експерти

Можливості судово-медичної експертизи при проходженні ВЛК окреслили експерти

Судово-медична експертиза є дієвим способом захисту прав військоовозобов’язаних, а також інструментом, що забезпечує цілі проведення військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України (якісний медичний огляд військовослужбовців, проведення призову, прийняття на військову службу).

Про можливості судово-медичної експертизи при проходженні ВЛК, оскарження рішень ВЛК, а правові та медичні аспекти цих процесів говорили експерти під час вебінару, організованого нещодавно Національною асоціацією адвокатів України.

Одним із спікерів заходу стала лікар, судово-медичний експерт Наталія Ергард, яка розповіла про аспекти підтвердження встановленого діагнозу в осіб, які проходять ВЛК. Зокрема, вона звернула увагу на те, як трактуються ВЛК діагнози, які не підтверджені об’єктивними методами дослідження, навела приклади найбільш розповсюджених діагнозів, коли недостатньо детальний опис лікарями рентгенологічної картини патологічного процесу дає підстави ВЛК спекулювати та приймати завідомо неправильне рішення щодо ступеня придатності військовозобов’язаного до військової служби.  Також Н.Ергард розповіла про випадки з практичної діяльності, коли висновок судово-медичного експерта став підставою для повторного проходження ВЛК та визнання особи непридатною до військової служби.

Член Центру надання методичної допомоги та координації волонтерського руху адвокатів з правового захисту військовослужбовців Національної асоціації адвокатів України Ігор Колесников акцентував увагу, що в умовах збройної агресії права людини, гарантовані Конституцією, та виконання обов’язку із захисту країни набули ще важливішого значення.

При цьому дотримання вимог законодавства у сфері мобілізаційних заходів, виконання військового обов’язку, дотримання прав військовозобов’язаних під час проходження військово-лікарських комісій є необхідною умовою та обов’язком уповноважених осіб відповідних державних органів (ТЦК, ВЛК тощо). Тож діяльність адвоката, як виконавця конституційної функції з надання правничої допомоги, набула вкрай важливого значення.

На думку І.Колесникова, у цих питаннях адвокат повинен діяти на випередження. Все має переводитися у письмову площину, фіксувати у часі звернення до ТЦК, ВЛК, також від особи, якій адвокат надає правничу допомогу. Потрібна активна позиція, що полягає в наданні усіх наявних документів і відомостей про стан здоров’я, повідомлення про надання додаткових даних та документів після дообстеження у відповідних лікарів, отримання консультацій в експертів, – переконаний він.

Адвокат, який уклав з клієнтом договір про надання правничої допомоги, надалі має право самостійно залучати експерта на договірних умовах для проведення експертного дослідження наданих матеріалів та отримати висновок спеціаліста.

При цьому потрібно пам’ятати, що універсального заходу або правила захисту не існує, говорить адвокат. Кожен випадок є індивідуальним за характером своїх складових дій, подій, документів та інформації.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*