Home » Коментар експерта » Архієпископ Стефан (Негребецький). В УКРАЇНІ ЗАПАНУВАЛА НЕПРАВДА

Архієпископ Стефан (Негребецький). В УКРАЇНІ ЗАПАНУВАЛА НЕПРАВДА

Хрещення Господа нашого Ісуса Христа ще називають святом Богоявлення, бо вперше Бог являє Себе людям у Трійці. Ще в Старому Заповіті (Буття 18:2-3) говориться про триєдиність Бога: «І Він ізвів очі свої та й побачив: ось три Мужі стоять біля нього. І побачив, і вибіг із входу намету на зустріч Їм – і вклонився до землі, та й промовив: «Господи, коли тільки знайшов я милість в очах Твоїх – не проходь повз Свого раба».
Але тільки в Новому Заповіті розкривається повна сутність Бога – триєдиність: Бог Отець, Бог Син, Бог Дух Святий. «І ось розкрилось йому небо, і він побачив Духа Божого, який спускався, мов голуб, і зійшов на Нього. І голос пролунав з неба: “Це Син мій любий, що його Я вподобав.”» (Мт. 3:16-17)
І завершуючи свій земний шлях, Господь заповідає апостолам:«Тож ідіть і навчайте всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів. І ото Я перебуватиму з вами повсякденно, аж до кінця віку». (Мт. 28:19-20) Віддавши Себе у жертву заради нашого спасіння, заради прощення наших гріхів, Господь залишив Новий Заповіт – Заповіт Любові. І якщо нема між нами Любові, якщо ми не хочемо сприйняти ближнього свого таким яким він є, доброзичливо підказуючи йому, де він помиляється або завинив, – то Царство Боже не для нас, для недоброзичливих двері у Царство Боже закриті. Доброзичливість – не в потуранні гріху, а у викритті гріхів і в допомозі ближнім від них позбутись. Василь Симоненко писав: «Якщо твій промах лиш ворог бачить, – друзів у тебе нема!» Засуджуючи гріх, не сприймаючи гріх, мусимо приводити грішників до покаяння щирим серцем, а не зневагою і ненавистю. Потрібно вміти визнавати свої помилки і намагатися їх виправляти.
Сьогодні повсюди чуємо нарікання на владу і на сильних світу цього. А чи не ми самі своєю некритичністю, байдужістю, користолюбством привели до влади духовних сліпців, неправдомовців, нащадків комуністичної доби. Вони міняли переконання, віру, мову, піджаки і краватки в залежності від кон’юнктури. Якщо обставини вимагали, робились із комуністів православними, з православних – баптистами, або ще ким-небудь. Головне – щоб «сісти» на енергетичні і грошові потоки і грабувати народ і державу для неймовірного збагачення купки олігархів. Чому після об’єднання Німеччини жоден сільськогосподарський кооператив у східній Німеччині не був знищений, а матеріальні цінності – не втрачені? У нас же за перши роки незалежності знищили агропромисловий комплекс, розбалансували енергетичний сектор, підірвали обороноздатність держави і т. д. Це сталось тому, що лякаючи народ націоналізмом і обіцяючи дешеву ковбасу, владу узурпували нащадки партноменклатури, схрещені з криміналітетом. Запанувала неправда, будувалось царство брехні, – батько ж всякої брехні – сатана. Але ж винен не тільки той, хто обманув, але й той, хто свідомо обманюється. Хіба не феномен, що після Революції Гідності до влади знову прийшли негідники? А чи не ми самі духовних сліпців приводимо до влади бездумним голосуванням! Мені можуть сказати, що не справа священиків давати оцінки владі бо, мовляв, вся влада від Бога. Але це демагогія, Бог може попускати, віддаючи справу на наш розсуд, а сатана спокушає. Згадайте Іова Праведного, який не піддався спокусам, пройшовши тяжкі випробовування! Так і ми, терплячи випробовування, не маємо права спокушатися. Великий протестант Ян Гус говорив, що, якщо влада порушує заповіді Господні, то гріх таку владу владою називати. Не вибирайте духовних сліпців собі в поводирі і не будете потім нарікати і каятися. Бо, коли «сліпий веде сліпого, обидва падають у яму».
Просимо у Бога миру народам, терпіння, мудрості і нехай благодать Господа нашого Ісуса Христа, любов Бога Отця і причастя Святого Духа буде з усіма нами! Амінь.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*