Home » ЕКОНОМІКА » У владі грають по-крупному!

У владі грають по-крупному!

Українці втричі переплачують за електроенергію у порівнянні із середньою вартістю її генерації. Тому виробництво електроенергії в Україні – це надзвичайно вигідний бізнес, який приносить шалені прибутки не тільки українським олігархам, а й українським високопосадовцям.
За повідомленням державної компанії «Енергоринок», яка є оператором розрахунків на оптовому ринку електроенергії України, за останній місяць середня ціна реалізації електроенергії, яку виробляє Національна атомна енергогенеруюча компанія “Энергоатом” знизилася на 1,8% и склала 47,3 копійки за кВт/г.. Середня вартість електроенергії від ГЕС впала в 2 рази і склала 38,9 копійки А от середня ціна на електроенергію, яку виробляють теплові електростанції, навпаки – зросла на 12,8% і досягла 1,64 за кВт/г..
“Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг” заявила, що зростання тарифів на теплових електростанціях тісно пов’язане із застосуванням формули ціноутворення на вугілля “Роттердам +”. Тобто, вартість енергетичного вугілля в тарифі на електроенергію, яку виробляють теплові електростанції, формується на основі обмінних цін на вугілля в Європі (в портах Роттердам, Амстердам, Антверпен). Тому ціна на таке вугілля для теплоелектростанцій збільшилася у 2-3 рази.
При цьому населення втричі переплачує за спожиту електроенергію у порівнянні із середньою вартістю її генерації. Тому виробництво електроенергії в Україні – це сьогодні надзвичайно вигідний бізнес та шалені прибутки. А більша частина українських теплових електростанцій знаходиться в руках українського олігарха Ріната Ахметова, який поставляє своє ж, але надто дороге вугілля і на свої ж електростанції. Тому додатково заробив на цьому вже більш, як 10 мільярдів гривень.
Але якщо така надприбуткова схема працює у масштабах всієї країни і за це платить абсолютно все населення країни, то як таке може відбуватися без участі вищих посадовців України?
А ніяк це не може відбуватися без участі українських високопосадовців. І до теплогенеруючого бізнесу вже починає активно заходити діючий український президент Петро Порошенко та його близьке оточення. Тому якщо хтось сьогодні не розуміє, чому в Україні розгорнувся гострий конфлікт між  національним антикорупційним бюро України, спеціалізованою антикорупційною прокуратурою  та українською владою, то причина тут проста – великі гроші та прибутки. Адже НАБУ взялося розслідувати схему «Ротердам+», а там – десятки й десятки мільярдів гривень, які ніхто в українській владі втрачати не збирається. Як то кажуть, тільки бізнес та нічого особистого.

Сергій Тітаренко

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*